Кулінарія

Тушкована дієтична риба з овочами: готуємо в мультиварці

Ідеальний варіант для ситного і в той же час легкого обіду або вечері пп-шників – дієтична риба тушкована з овочами в мультиварці. Взимку і влітку це блюдо наситить організм вітамінами та мікроелементами (селен, йод, фосфор), а мультиварка звільнить від довгої готування. Калорійність тушкованою рибки мінімальна: морепродукти і овочі – основа багатьох дієт, наприклад, як чудові з їх мінімумом калорій і максимумом білка.

Будь перевірений рецепт тушкованої риби з овочами в мультиварці обов’язково стане у нагоді прихильникам пп-харчування для приготування страви як у будні, так і в свята.

Як смачно стушкувати рибу в мульті

Як правильно вибрати рибу для приготування пп-страви? До дієтичних сортів відносяться хек, минтай, пікша, навага, тріска (70-90 Ккал на 100 гр).

Трохи жирніше горбуша, форель, кета (120-140 Ккал).

Дієтична прісноводна риба (щука, сазан, судак) теж чудово підходить для гасіння з овочами, але пам’ятайте – у річковій рибі дрібних кісток більше, так що або обирайте тушки побільше, або будьте готові до великої кількості кісточок.

Смакові якості готової їжі залежать від якості продукту. Свіжість охолодженої риби визначити легше, ніж замороженою. Можна для нашого страви взяти готове філе, а можна цілу тушку ( зняти філе самим або нарізати на стейки). Голову і нутрощі необхідно видалити. Можна тільки залишити ікру або молоки.

Овочі для гасіння беремо самі прості і доступні в усі пори року – морква, цибуля, кабачки, томати. Смак цих овочів чудово поєднується з рибою. Влітку вибір овочів побільше, тому сміливо експериментуйте, вводячи в рецептуру спаржеву стручкову квасоля, баклажани, цвітну капусту, болгарський перець.

Істотний плюс приготування в мультиварці – те, що вона дозволяє зробити страву без олії, без зажарок і обсмажування. Але гасіння в ній (в сучасних мультиварках, наприклад в останніх моделях Поларіс, Редмон, Декс присутній ефект томління) робить страву ніжним, соковитим, апетитним.

В процесі приготування можна додати сметану, вершки (беремо з низьким відсотком жирності). Риба в сметані або вершках більше калорійна, але і смак у неї цікавіше, ніжніше. Так що при бажанні можна побалувати себе і своїх близьких.

Додавання пюре томатів або томатної пасти додасть пікантності, вишуканості. Спеції і пряні трави підбирайте за своїм уподобанням.

Рецепт з цибулею та морквою

У цьому рецепті шматочки філе можна покласти на подушку з овочів, вони просочаться соком риби. Сама риба готується майже на пару.

Другий варіант – рибку накрити овочами.

Риба просочиться овочевим соком. До речі, рецепт з тушкованою цибулею і морквою риби, вже є на сайті ПП Смачно! , дивіться тут, але там ми готували саме пікшу, цей спосіб універсальний – підійде для будь-якої риби.

Калорійність порції (300 г) – 150-200 ккал, бжу – 33-35 г білка, 0,1-5 г жирів, 4,5-6 г вуглеводів.

Інгредієнти:

– рибне філе або стейки – 700 г

– цибуля – 1шт.

– морква – 1 шт.

– вода (сметана або вершки) – 100-150 мл

– сіль, пряні трави, лавровий лист – за смаком

Приготування покроково:

1. Рибу підготувати (розморозити, нарізати на шматочки). Посолити, присипати
чорним перцем.

2. Цибулю нарізати півкільцями. Моркву натерти на крупній тертці або нарізати
тонкими кружечками.

3. Підготовлену продукти скласти в каструлю, додати сіль і пряні трави
за смаком.

4. Залити водою або вершками, сметаною.

5. Помістити в чашу мультиварки. Виставити режим «Гасіння».

6. Через 40-50 хвилин тушкована риба з овочами в мультиварці готова! Приємної
трапези!

Риба, тушкована у томаті

Тушкована в мультиварці риба з овочами (рецепти з

Набір овочів може бути самий різний. При бажанні можна додати навіть молода картопля (в ньому менше калорій).

Калорійність порції (300 г) – 170 ккал, бжу – 22 г білка, 0,3 г жирів, 14 г вуглеводів.

Що знадобиться:

– рибне філе – 600 г

– цибуля – 1 шт.

– морква – 1 шт.

– кабачок – 1 шт. (невеликий)

– картопля – 3-4 шт.

– болгарський перець – 1 шт.

– помідори – 3-4 шт. (можна замінити томатною пастою /1-2 столові ложки)

– сіль, спеції, прованські трави – за смаком.

Як приготувати:

1. Рибне філе ріжемо на невеликі шматочки.

2. Овочі чистимо і нарізаємо: цибулю – півкільцями, кабачок – невеликими
брусками, болгарський перець і картоплю – кубиками. Моркву натираємо на
крупній тертці.

3. Помідори ошпарюємо окропом, знімаємо шкірку. Подрібнюємо їх будь-яким
способом: ріжемо або протираємо в блендері.

4. Якщо використовується томатна паста, в неї необхідно додати кілька великих
ложок кип’яченої води (ретельно все перемішати).

5. Приготовлені продукти шарами викладаємо в каструлю. Додаємо сіль,
спеції і пряні трави. Заливаємо приготовленим томатним пюре або пастою.

6. Поміщаємо чашу в мультю. Включаємо режим «Гасіння». Готується наше блюдо
близько 1 години. Приємного апетиту!

Поради та секрети

– В кінці приготування можна в блюдо додати сирну стружку. Вона додасть
рибної страви приємний вершковий смак. Сир вибираємо з малим вмістом
жиру.

– При подачі на стіл блюдо можна доповнити гарніром (бурим рисом ) і
посипати свіжою зеленню (цибуля і кріп).

– Перед приготуванням рибне філе можна заздалегідь замаринувати. В якості
маринаду можна використовувати сік лимона або грейпфрута.

– Можна додати 3-4 шт. копченого чорносливу, тоді з’явиться легкий аромат і
присмак диму.